Aanvulling en rectificatie

De Reformatie. Weekblad tot ontwikkeling van het Gereformeerde leven

5e jaargang, onder redactie van V. Hepp, K. Schilder, C. Tazelaar en J. Waterink,
Goes (Oosterbaan & Le Cointre) 1924-1925
2,15 (10 oktober 1924)

1) a



Een lezer vestigt mijn aandacht er op, dat het artikel, overgenomen uit „De Open Poort”, niet rechtstreeks uit de pen van een Roomsche gevloeid is, maar min of meer op ironische wijze in het Roomsche schuitje geschreven is door een niet-roomsche, om aan te geven, met welke argumenten de Roomsche Lebbekers soms kwebbelers kunnen worden, wanneer zij tegen de Protestanten waarschuwen. De lezer heeft gelijk. Inzage van het artikel bevestigt zijn opmerking: want er staat:

Gij hebt dadelijk gevoeld, achtbare lezer, dat bovenstaande regelen door een Evangelisch Christen — een Protestant zoo men zegt, — geschreven werden ten einde in dien vorm aan Snuffelaar die in „De Lebbekenaar” schrijft te antwoorden.

Toch is de overname van het stukje niet vergeefsch geweest, inzooverre het duidelijk laat zien, op welk peil de Roomsche polemiek daar staat. Trouwens, dat blijkt ten overvloede uit dit authentieke Lebbekianisme:

Wees ook voorzichtig, Katholieke Lebbekenaren, voor die protestanten, welke sedert eenige dagen onze gemeente overrompelen met hunne slechte geschriften. Goed de volgende vraag van den catechismus in ’t hoofd gehouden: Is het waar, dat een iegelijk in zijn geloof kan zalig worden? — Zoo leeren de ketters, maar zij dolen, want zonder het één waarachtig Geloof is de zaligheid onmogelijk. — Is ’t niet jammer; terwijl een protestantsche vereeniging in de Vereenigde Staten een eerste Budget stemt van één milliard drie honderd millioen dollars om al de kathoelieke landen met hare zendelingen en geschriften te vergeven, wrodt de katholieke missionairs door weinigen gesteund. Oppassen is de boodschap. Houdt voor de protestanten altijd ’t volgende kranig antwoord klaar, hetwelk eens een oud moederken hun te slikken gaf: Ja, zei ze, als protestant leven is gemakkelijk, maar als protestant sterven is heel wat moeilijker.

Het is verre van fraai: te insinueeren, dat de gereformeerde protestanten ieder in zijn geloof laten zalig worden! Over die bewering van één milliard drie honderd dollars schrijft Ds Lauwers:

Het stemmen van een eerste budget van een milliard drie honderd millioen dollars, d.w.z. 25.000.000.000 franken, is louter onzin! „Maak dat aan de ganzen wijs”, zeiden onze Vlaamsche voorvaderen . . . Wij kunnen den achtbaren lezers verzekeren, dat wij voor ons part er nooit een dollar van zagen. „De Snuffelaar” schijnt er meer van te weten dan wij . . .

Hij jammert over de nalatigheid der Katholieken in het steunen van hun missionarissen. Dat betreur ik met hem. Het pleit niet ten voordeele van den geloofsijver onzer Katholieke medechristenen . . .

Tot zoover de aanvulling, die ten deele ook rectificatie is.

Een andere lezer merkt op, dat het verhaal van Hendrik de Cock en de advertentie, waarmee de tegenstanders hem vervolgden in de dagen van huiselijken rouw, te lezen is in het boek van Ds Rullmann over De Afscheiding. Indien hij daarmee wil zeggen, dat ik niet had moeten schrijven, dat wij die dingen te weinig gehoord hebben (maar de boeken van Ds R. zijn nog niet naar waarde |15b| her- en her- en her-drukt), zal hij moeten toegeven, dat dan ook des te meer blijken kan, welke waarheid er ligt in mijn daarop volgende opmerking, dat we die dingen te weinig onthouden hebben. Want, hoewel ik de 3 werken van Ds Rullmann goed bestudeerd heb, voorzoover dat in mijn beschikbaren tijd mogelijk was, en mijn catechisanten altijd die drie boeken aanbeveel tegen Sintnicolaas en voor hun verjaardag, was ik zelf het ook al weer vergeten . . .

Aan beide correspondenten intusschen mijn welgemeenden dank!


K. Schilder.




1. Zeer tot mijn spijt bleef ook dit gedeelte van de Persschouw liggen; het was bestemd geweest voor het blad van de vorige week.




a. Niet eerder opnieuw gepubliceerd. Vgl. ‘Lebbeker nonsens’, De Reformatie 4 (1923v) 52,373 (26 september 1924) en ‘Oud venijn’, De Reformatie 4 (1923v) 52,372 (26 september 1924).







deze pagina hoort in frames, klik hier

© Appendix Vaginix Productions 2001