Heidelbergsche Catechismus

Deel I, toegelicht door

Prof. Dr K. Schilder

Goes (Oosterbaan & Le Cointre) 1947



Woord vooraf

Den zevenden October 1938 verscheen voor het eerst een vervolgens wekelijks voortgezette bijlage bij het weekblad „De Reformatie”, die een toelichting op den Heidelbergschen Catechismus wilde geven. De verschijning werd onvermoeid voortgezet — acht pagina’s per week — totdat de Duitschers, dat wil zeggen: de nationaal-socialistische revolutionairen, daartoe „opgewekt” door menschen, die in de kerk een ambt bekleedden of zeiden te bekleedden, de verschijning van het blad verboden. Dit geschiedde in de eerste maanden na hun inval in Nederland, waarop van Nederlandsche zijde met een oorlogsverklaring was geantwoord.

Eerst na den oorlog kon het blad opnieuw verschijnen. De moeilijkheden, die ook toen aan de papierdistributie verbonden blven, waren de oorzaak, waardoor het niet meer doenlijk bleek de wekelijksche acht pagina’s voor de bijlage te reservereeren. Zoo werd het eerst in Juli 1947, dat het in October 1938 begonnen werk kon worden voortgezet. Het Duitsche verbod, bovenbedoeld, dateerde van Augustus 1940; de storing heeft dus bijna zeven jaren geduurd.

Zeven jaren beteekenen veel in een menschenleven. Ze beteekenen bijzonder veel, wanneer het jaren zijn, die waren gereserveerd voor de ten-uitvoer-legging van een werkprogramma, dat zelf over ongeveer twintig jaren zich uit wou strekken. De bedoeling was oorspronkelijk in ongeveer tien deelen, zoo niet in meer, de toelichting || op den Catechismus ten einde te brengen. Hoe groot het aantal deelen thans zal worden, kan de auteur niet zeggen. Wel kan hij meedeelen, dat, voorzoover het aan hem ligt, in het oorspronkelijke concept van dit werk geen ingrijpende veranderingen thans worden beoogd. Juist omdat hij meent, dat aan een werk als het onderhavige behoefte is, hoopt hij, dat het hem vergund moge zijn tot een einde te komen. Ten zeerste verblijdt het hem, dat aanstonds na de aankondiging der verschijning in dezen nieuwen vorm de belangstelling zoo groot gebleken is.

De eerder verschenen copie, die inmiddels gevorderd was tot de bespreking van Zondag 6, waarvan reeds een ruim gedeelte was behandeld, is voor dezen nieuwen druk in haar geheel nagezien en gecorrigeerd.

Dat de Vader der geesten de voltooiing van het werk moge schenken is de inhoud van een gebed, waarin de auteur tot zijn eigen verrassing (wij schrijven thans 1947, dat wil zeggen: drie jaar na 1944) meer participanten gelooft te hebben, dan toen hij met den arbeid begon.


K. SCHILDER.

Kampen, 16 April 1947.







deze pagina hoort in frames, klik hier

© Appendix Vaginix Productions 2001