Een jubileum

Gereformeerde Kerkbode van Vlaardingen

onder Redactie van de Gereformeerde Predikanten, nummer 125 (geen paginering) (19 april 1919)

a



Deze week, Dinsdag, mocht het hoofd onzer Emmaschool, de heer T. v.d. Kooy, den dag herdenken, waarop hij vóór 25 jaar zich aan het christelijk onderwijs verbond. Het zij ons vergund, ook in dit blad den jubilaris en zijn gezin van harte geluk te wenschen met dezen herdenkingsdag. Kerk en School zijn zóó nauw aan elkaar verbonden, dat ze elkaar niet missen kunnen. Als de een lijdt, dan ook de ander; dat leert de ervaring; daarom is het ook vanzelfsprekend, dat ze in elkaars vreugde deelen. Vooral de prediant in de catechisatiekamer kan zich dagelijks verblijden in den zegen, dien het christelijk onderwijs afwerpt. Daarom wil ook onze kerkbode de heer v.d. Kooy zeer hartelijk gelukwenschen en een gezegenden arbeidstijd voor het vervolg toewenschen.

Vijf en twintig jaar! Wat een offer bracht toen, een kwarteeuw geleden, ieder, die aan het christelijk onderwijs zich gaf. Wat kostte dat een moed! Wie niet lijden wilde den smaad der menschen en niet missen kon het vette der aarde — die deed beter het christelijk onderwijs maar voorbij te gaan. En ook na dien is de positie van den christelijken onderwijzer gebleven een daad van vrijwillige offerande. Al komt nu eindelijk het licht van de erkenning van de rechten onzer christelijke onderwijzers, ook van staatswege, in de verte zich vertoonen, tot op den huidigen dag hebben ook de christelijke onderwijzers, de schoolhoofden niet uitgezonderd, iets, soms veel, moeten dragen van de smaadheid van Christus.

Moge de dankbare waardering van de zijde der gemeente eenigszins vergoeding pogen te bieden voor het met vrijen wil door de opvoeders onzer jeugd gekozen leven van strijd en moeite. En dat dan ook Vlaardingens kerk in de erkenning van wie in dezen onder haar arbeidt, zichzelven eeren kunne.

Tegelijk met den dag van het jubileum verscheen bij de drukkerij „De Standaard” in Amsterdam een brochure van den jubilaris onder den titel: De activiteit der ziel en wat er uit volgt voor de practijk van het onderwijs b. Ieder, die deze studie onder de oogen krijgt, zal de belezenheid van den auteur en zijn gave van heldere voorstelling bewonderen. Voor alle belangstellenden in het christelijk onderwijs is de lezing van deze brochure (prijs f 0.65) een genot. Aan scholen met zulke hoofden kunnen we onze kinderen toevertrouwen zonder vreeze.

Ook voor deze pennevrucht verdient de heer v.d. Kooy onzen dank.


K. S.




a. Niet eerder opnieuw gepubliceerd.

b. Vgl. Tijmen van der Kooij (1875-1957), De activiteit der ziel en wat er uit volgt voor de practijk van het onderwijs, Amsterdam (De Standaard) [1919].







deze pagina hoort in frames, klik hier

© Appendix Vaginix Productions 2000