Predikantenconferentie

Gereformeerde Kerkbode. Officiëel Orgaan van de Gereformeerde Kerken der Classis Gorinchem

8e jaargang, onder redactie van S.O. Los, M.A. van Pernis en K. Schilder
Gorinchem (Mij. tot Expl. van Antirev. Bladen in de Alblasserwaard, de Vijfheerenlanden en Omgeving) 1920v
25 (geen paginering) (3 september 1921)

a



Het agendum der tiende Algem. Vergadering van de Vereeniging van Predikanten der Gereformeerde Kerken in Nederland op 7 en 8 September 1921, te Utrecht te houden, is verschenen. In den breede er op ingaan, kunnen wij niet.

Maar van het referaat van Dr. G. Keizer van Tiel over het onderwerp: De catechismusprediking voor onzen tijd, wil ik met verwijzing naar het kreupelrijm in dit nummer b enkele stellingen noemen. Van de 20 die reeds gepubliceerd zijn, noem ik de volgende:

„3. In den loop der geschiedenis heeft ook de Catechismus-prediking den invloed ondergaan van de geestesrichting in onderscheiden tijden.

4. Haar waardeering stond daarmede in nauw verband.

5. De Roomsche en Luthersche kerk hebben nimmer eene geregelde prediking van den Catechismus gekend. Zij is een verschijnsel bizonder eigen aan de kerken van gereformeerde belijdenis.

6. In het midden dier kerken is zij van groote beteekenis geweest tot vermeerdering van de kennis der waarheid en de bevordering van het godsdienst en zedelijk leven.

7. De verzaking van deze prediking en zelfs de prediking van slechts sommige stukken van den Catechismus kan niet dan tot groote schade zijn voor het christelijk leven.

8. Deze prediking zal eerst dan aan haar doel kunnen beantwoorden als zij in de uiteenzetting, de wederlegging en de toepassing der waarheid actueel zij.

9. Zij zal het best worden gewaardeerd door en de meeste vrucht kunnen afwerpen voor eene gemeente waarin het Catech. onderwijs op peil is en naarstig wordt gezocht.

17. De oorzaak van het minder naarstig komen tot de Catechismus-predikidg zoeke men niet allereerst in de minder geschikte wijze waarop de Dienaar des Woords dit deel van zijn werk verricht, zoeke men allerlaatst in eene veronderstetde veroudering van ons leerboek, maar eer in de geestelijke gesteldheid van de gemeente, waarin zich dit verschijnsel openbaart.

20. In nood en dood klemt de geloovige zich vast aan de waarheid, en mag ruimte voor de ziel worden verwacht, als aan de kennis der waarheid zich paart een godzalige wandel. De Catechismus-prediking gelijk de Reformatoren zich die dachten, zal ook nog in onzen tijd ten zeerste bevorderlijk zijn aan de kweeking van zulk een godsdienstig leven.”

Men ziet, Dr. Keizer spreekt woorden voor onzen tijd, dat zal zelfs moeten toestemmen, wie er anders over denkt. En practisch is hij ook. Hij is de man hier ook van de praktijk der godzaligheid. Hij plaatst de verzuimers der catechismusprediking voor de vraag van hun sterfbed. Dat is zijn recht. Wie ongetroost leeft en ongetroost gaat sterven zal het verzuim van de helft der prediking te laat betreuren. Het geestelijk leven kan niet bloeien buiten het Woord en de belijdenis om.

Niet minder actueel is het onderwerp van het referaat van Ds. A.D.C. Kok van Idskenhuizen. Hij zal behandelen de volgende stellingen:

1. De instelling van een vrouwelijk diaconaat vindt steun in de Heilige Schrift.

2. Gods voorzienig bestel in dezen tijd wijst de kerk in die richting.

3. Mits niet los van uitbouw in het algemeen van het diaconaat zal zij in sterke mate de Kerk ten goede komen en haar invloed naar buiten bevorderen.

4. De plaatselijke Kerk die er rijp voor is, ga er toe over (evenals tot het vrouwenkiesrecht) zonder het oordeel van meerdere vergaderingen af te wachten.

Ik vermoed, dat op de bespreking van dit referaat wel een zwaar debat zal volgen. Het is verblijdend, dat de vraagstukken, die onze tijd aan de orde stelt, hier bespreking vinden. Ik weet niet, of ik de conferentie geheel of gedeeltelijk zal kunnen bijwonen. Als ’t even mogelijk is, hoop ik van de vergadering en van deze referaten iets in ons blad mee te deelenc. Hier zijn onderwerpen, waarin alle levende leden van de Gereformeerde Kerken belangstellen.


K. S.




a. Niet eerder opnieuw gepubliceerd.

b. Vgl. ‘Theorie en praktijk’, Gereformeerde Kerkbode Classis Gorinchem 8 (1920v) 25 (3 september 1921).

c. Vgl. ‘Catechismusprediking’ en ‘Vrouwelijke Diakenen’, Gereformeerde Kerkbode Classis Gorinchem 8 (1920v) 26 (17 september 1921).







deze pagina hoort in frames, klik hier

© Appendix Vaginix Productions 2000