Boekbeoordeeling

Gereformeerde Kerkbode van Delft

12e jaargang
1924v
37 (geen paginering) (8 november 1924)

a



K. Schilder, De Openbaring van Johannes en het sociale leven. Uitgave W.D. Meinema te Delft. 1924.


Volgens den regel van dit blad, waarbij de redactieleden geschriften van hun hand zelf aankondigen, vestig ik bij dezen de aandacht op deze uitgave. Een overzicht van den inhoud moge hier een plaats vinden. 1. Inleiding. 2. Eigenaardige beteekenis van het boek voor de sociale kwestie. 3. Herleiding der sociale kwestie tot haar zuivere verhoudingen. 4. De arme rijken van Smyrna. 5. Christus of Asclepius. 6. Systeem in de voorzeggingen. 7. Het „verzegelde”. 8. Geen katholieke moraal. 9. De weegschaal. 10. Olie en wijn. 11. De „crisentheorie” der Openbaring. 12. Oorzaken van crisis. 13. Crisis en getuigen. 14. De groote boycot. 15. Wereldruïne. 16. Wereldopbouw. 17. Ontwaking tot vrede. 18. Eeuwig evenwicht. 19. Toekomstverwachting en toekomstprogram.

Tegenover de titelpagina is een plaat ingevoegd: de vier ruiters op het witte, roode, zwarte en vale paard, volgens Albrecht Dürer. Van die titelplaat is een korte beschrijving achter het 19e hoofdstuk opgenomen. Dat juist deze plaat gekozen werd (die ook voor den omslag gebruikt is) valt licht te begrijpen: het visioen der paarden leverde natuurlijk stof. Voor het gemak is een register met aangehaalde of breeder besproken plaatsen uit de Openbaring van Johannes aan het geheel toegevoegd.

De bedoeling van dit geschrift van 256 blz. is: de beteekenis van het laatste bijbelboek te doen zien met betrekking tot het sociale leven. Daarom worden niet alleen de toekomstvoorzeggingen van de Openbaring op dit punt onderzocht met behulp van de onder ons gangbare exegese van het laatste bijbelboek, maar ook omtrent de beginselen waarvan ons sociaal inzicht uitgaat, wordt gepoogd het licht van den ziener op Patmos te zien. Al verwijzen de noten aan den voet der bladzijden soms naar gebruikte bronnen en naar materiaal, dat den ontwikkelden lezer mogelijk interesseeren kan, als hij verder op de dingen in wil gaan, toch is de tekst opzettelijk zóó eenvoudig gehouden, dat ieder hoofdstuk blijft in het populaire genre. Dat zij tenminste zoo.


K. S.




a. Ook geplaatst in De Reformatie 5 (1924v) 6,47 (7 november 1924).







deze pagina hoort in frames, klik hier

© Appendix Vaginix Productions 2000